gyógynövények betegségekre

Gyógynövények

Gyógynövények

Balzsamkörte, karella

2017. november 28. - gyogyszernelkul

keserűdinnyék1 keserűdinnyék2

A balzsamkörte, keserű dinnye a (Momordica charantia) kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába. Keserűtök, balzsamkörte, balzsamalma, keserű uborka vagy karéla néven is ismerjük. Úgy néz ki, mint egy kis, rücskös felületű uborka. A keserű dinnye Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib-tenger trópusi övezeteiben terem, más éghajlati viszonyok között, Magyarországon évelő növényként lehet termeszteni. Brazíliában, Mexikóban, Peruban, Nicaraguában, Kínában, Indiában és a világ más részein hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használták, ezzel kezelték a fertőzéseket, a vérhasat, a maláriát, a menstruációs problémákat, a lázat, ezen kívül használták férgek és paraziták ellen és még rengeteg más betegségre. Termesztésről bővebben az alábbi linkre kattintva érhető el információ : http://gyogynovenyek.info/h-gyogynovenyek/balzsamkorte/hogyan-termesztheto-a-balzsamkorte/

keserűdinnyék3

Gyűjtés

Július-Augusztus

A balzsamkörte minden része fogyasztható, a legjobb és teljes hatás kizárólag a nyers növény vagy a növényből préselt lé.

Hatóanyag

A balzsamkörte gyümölcs hatóanyagai: momordin és charantin triterpén glikozidok (momordicosidok), vitaminok, ideértve a béta-karotin, aszkorbinsav, niacin, és tiamin, elemi vegyületek (például a vas, jód, magnézium, nátrium, kalcium), és zsírsavak, köztük a sztearinsav, a palmitinsav és az olajsav, is jelen vannak.

A mag és a terméshéj fenolos katechin és epikatechin, galluszsav, gentizinsav, és vanillinsav, valamint lutein, likopén, karotinok, xanthins, momordicosid, és vicine

FIGYELMEZTETÉS: Az érett magok körüli édes piros burok gyermekek számára mérgező!

Felhasználás

A balzsamkörte, keserű dinnye magját 1980-ban, mint természetes fogamzásgátlót vizsgálták.  A vizsgálat során kiderült, hogy a termékenységet jelentősen befolyásolja a keserű dinnye, ezért a fogyasztása meddő párok részére nem javasolt. 

Antibakteriális és antivirális hatása van. A balzsamkörte, keserű dinnye rengeteg olyan biokémiai összetevőt tartalmaz, amiknek antibakteriális és antivirális hatása van. A keserű dinnye leveléből készített kivonatok olyak baktériumokkal szemben bizonyították hatékonyságukat, mint az E. coli, a Staphillococcus, a Streptococcus és a szalmonella, valamint a Helicobacter pylor, a gyomorfekély kórokozója ellen is. A keserű töknek ugyanakkor vírusölő hatása van, olyan vírusokkal szemben, mint a HIV, a herpesz és az Epstein-Barr vírus, továbbá növeli az emberek és az állatok ellenállását a fertőzésekkel szemben.

Rákmegelőző hatás

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a balzsamkörtének, keserű dinnyénekrákmegelőző hatása van. Az egész növény levéből készült kivonat csökkenti az állatoknál a daganatsejtek növekedését a prosztata- vagy mellrák esetében; laborkísérletek pedig igazolták a melanoma, a szarkoma, a leukémia és a májrák elleni hatását is.

További információk: http://gyogynovenyek.info/hirek/keserudinnye/keserudinnye-balzsamkorte-eddig-ismeretlen-csodanoveny/

Vércukorszint szabályozó hatás

A balzsamkörte, keserű dinnye biokémiai összetevői csökkentik a vércukorszintet, gyorsítják a glükóz felszívódását a sejtek szintjén és fokozzák az inzulin termelését és hatékonyságát. A vércukorszintet csökkentő anyagok legnagyobb mennyiségben ebben a gyümölcsben fordulnak elő.

További információk: http://gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/balzsamkorte-az-egyik-leghatasosabb-noveny-a-cukorbetegseg-ellen/

További kedvező gyógyhatások

Azt is kimutatták, hogy a  balzsamkörte, keserű dinnye csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, méregtelenít, tisztítja a vért, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. A keserű dinnyét fogyaszthatjuk nyersen vagy főve is, ihatjuk a kifacsart levét, esetleg készíthetünk teát vagy főzetet belőle. Kapszulák és oldatok formájában is kapható.

A dinnye nem ajánlott a következő esetekben:

A balzsamkörte, keserű dinnye fogyasztása nem ajánlott terhesség és szoptatás idején, hipoglikémiások vagy vércukorszint-csökkentő kezelés alatt állók esetében. Csökkenti a termékenységet, úgyhogy nem ajánlott azoknak, akik meddőségi kezelés alatt állnak, vagy teherbe szeretnének esni. Antibakteriális hatása miatt megszakításokkal kell szedni, mivel elpusztíthatja az emésztő rendszerben tenyésző hasznos baktériumokat, és ez az erjesztőgombák elszaporodásához vezethet. Ha keserű dinnyét fogyasztunk, vigyünk a szervezetbe probiotikumokat, és havonta egy hétig ne együnk keserű dinnyét.

 Forrás: http://gyogynovenyek.info/gyogynoveny-lexikon/kesrudinnye-balzsamkorte/keseru-dinnye/

süti beállítások módosítása