gyógynövények betegségekre

Gyógynövények

Gyógynövények

Hogyan termeszthető a balzsamkörte

2017. november 28. - gyogyszernelkul

A balzsamkörte számos előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint például jótékony hatással van a vércukorszintre, csökkenti az elhízás kockázatát, antibiotikus és immunerősítő hatással rendelkezik. Az íze ugyan eléggé keserű, de az egészségünk érdekében mindenképp szükséges ültetnünk egy ilyen csodálatos növényt kertünkbe.

Arra vigyázzunk a hely kiválasztásánál, hogy 5 méter magasra is képes felfutni, ezért olyan helyet válasszunk, ahová könnyen fel tud kapaszkodni. Ez lehet akár a kerítésünk is.

balzsamkörte, keserű dinnye, keserű tök

A balzsamkörte magja viszonylag nehezen csírázik, ezért érdemes a mag héját megtörni és úgy elültetni egy cserépbe, vagy akár egy tejfölös pohárba.

keserűdinnyemag

A növény a jó vízelvezetésű tápanyagokban gazdag homokos, löszös talajt kedveli. 6,5-7,5 PH értékű legyen a talaj. A növény mérsékelt meleget kedveli.

A balzsamkörte magja nehezen csírázik, ezért érdemes a mag héját megroppantani egy kicsit, de vigyázzunk arra, hogy a belső mag ne sérüljön. A magokat be is áztathatjuk pár órára mielőtt végleg elültetjük. A magok  9. nap elteltével kibújnak. Vigyázzunk arra, hogy kellően meleg legyen és ne locsoljuk túl. A növény szereti a fényt, megfelelő körülmények között  egy hónap elteltével, már számos levélkezdeményt is láthatunk növényünkön.

balzsamkörte, karela, keserű dinnye, keserű tök

A növény egy hosszú indát hajt, mely 40 nap elteltével már elég hosszú lehet ezért gondoskodjunk az inda megfelelő megtámasztásáról. Mivel a balzsamkörte sok kapaszkodót növeszt ezért válasszunk olyan támasztót, melybe bele tud kapaszkodni.

karela, keserű dinnye, keserű tök, balzsam körte

A fagyok elmúltával május végén ki is ültethetjük, amennyiben a hőmérséklet este már nem esik 10 fok alá. A növény egyenletes melegben fejlődik a leggyorsabban. A palántákat egymástól 1,5 méterre ültessük és gondoskodjunk olyan támasztóról, futtatóról, melyre fel tud futni. A keserű dinnye képes 5 méteres szárat is növeszteni ezért gondosan válasszuk meg a helyét, hogy ne okozzon problémát. A növény a kiültetést követő 2-3 hónapban már növeszti a terméseket.

balzsamkörte, keserű dinnye, karela, keserű tök

A szüretre még várni kell, akkor szüreteljük le, mikor még zöldek és nem indultak sárgulásnak. A termés mérete változó jellemzően a táptalajtól és a vízmennyiségtől is függ.  A sárga érett termést nem lehet felhasználni.

balzsamkörte, keserű dinnye, keserű körte, keserű tök

Forrás: LINK

süti beállítások módosítása